Etiquette – Tafel dekken doe je zo!

Vraag jij je soms ook af, hoe dek ik een tafel? Dan heb ik hier wat tips voor jou. Natuurlijk in Bunzlau Castle stijl. 

Bij tafeletiquette denk je vaak aan chique en misschien vind je het zelfs een beetje stoffig. Tegenwoordig mag het allemaal wel wat speelser. Toch is het leuk om de basis van tafeletiquette te beheersen. Zo kan jouw met liefde bereide maaltijd samen met je prachtige servies stralen op de dinertafel. 

Tafel dekken

Waar te beginnen? 

Je servies is één van de showstelers! Begin met mooi tafellinnen en onderborden, ik gebruik vaak grote pizzaborden hiervoor. Op het onderbord zet je de borden voor het hoofdgerecht, voorgerecht en eventueel de soep, van groot naar klein. Eigenlijk maak je gewoon een stapel borden in volgorde van het menu. Serveer je ook brood? Dan plaats je linksboven een nog kleiner bordje met een botermesje. 

Etiquette bestek

Hoe moet het bestek liggen? 

Google jij ook weleens?: “Etiquette bestek neerleggen?” Dan heb ik hier je antwoord. De bestek volgorde is als volgt: Je werkt van buiten naar binnen in de volgorde van het menu. Het buitenste bestek is bestemd voor de eerste gang. De vorken leg je links, de messen en lepels rechts. Zorg dat de snijzijde van de messen naar binnen wijzen. Het bestek voor het dessert leg je boven de borden. De lepel wijst naar links en de vork naar rechts. 

Het glaswerk 

Je plaatst drie glazen rechtsboven de borden. Zet de glazen in een driehoek met het waterglas linksonder, het rode wijnglas boven en het witte wijnglas rechtsonder.  

En dan mijn lievelings…het stylen…een mooi gevouwen servet op of links van het bord. Voeg eventueel een bloem of andere mooie decoratie in dezelfde kleurnuances. Ik ga meestal voor clean en simpel. Die prachtig gedekte tafel is natuurlijk geweldig, maar geniet vooral van elkaar en de heerlijke maaltijd.