Kruidenthee samenstellen

Wist je dat het heel makkelijk is je eigen kruidenmelange samen te stellen voor een heerlijke mok thee?  Zo kun je je perfecte theetje maken, geheel naar jouw wensen. Houd je van fris, kruidig of juist een zoetekauw? Het kan allemaal. 

Ik zal je meenemen in de mogelijkheden. En hoe heerlijk is het om daarna zelf te gaan experimenteren met smaken en combinaties? Grofweg heb je 4 categorieën met ingrediënten: kruiden, specerijen, bloemen en fruit, die je onderling kan combineren.

Per categorie geef ik graag suggesties welke ingrediënten je kunt gebruiken. Daarnaast kun je de kruidenmixen aanvullen met bijvoorbeeld groene theeblaadjes, zwarte thee of rooibosthee.  

Kruiden:

  • Tijm 
  • Rozemarijn 
  • Salie 
  • Munt 
  • Citroenverbena 
  • Dropplant

Specerijen:

  • Kaneelstokjes 
  • Anijszaad 
  • Venkelzaad 
  • Kardemom 
  • Zoethout 
  • Steranijs 
  • Kruidnagel 
  • Jeneverbessen

Bloemen:

  • Jasmijn 
  • Lavendel 
  • Kamille 
  • Korenbloem 
  • Goudsbloem 
  • Jong bramenblad 
  • Jong frambozenblad 
  • Vlierbloesem 

Fruit:

  • Gedroogde appelstukjes 
  • Gedroogde sinaasappelschil 
  • Rozijntjes

Om je theemix te kunnen bewaren is het belangrijk dat je ingrediënten gedroogd zijn. De bloemen en kruiden kun je laten drogen door een bosje ondersteboven te laten hangen, op een droge warme plek en zo in te laten drogen. Een andere manier is om het te laten drogen in de oven.

Spreid de bloemen of kruiden (of fruitstukjes) over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet deze in de oven, op een lage temperatuur ( tussen de 80 en 100 graden Celsius).

De tijd is afhankelijk van de grootte en dikte van je ingrediënten. Het is klaar als het knisperend droog is. Laat volledig afkoelen voor je het mengt met andere ingrediënten. Hussel je ingrediënten door elkaar. Bewaar je melanges in een luchtdichte pot.   

Mijn favorieten

Vrolijke mix: 
Groene thee met korenbloemblaadjes, goudsbloemblaadjes, jong frambozenblad, rozijntjes en munt 

Geurige jasmijn: 
Groene thee met jasmijnbloesems 

Kruidige chai: 
Zwarte thee met kardemom, jeneverbessen, kruidnagel, steranijs en kaneel 

Ontspanning: 
Munt, citroenverbena, kamille en lavendel