Toetjes in glas

Toetje in glas

Wist je dat jouw smaak net zo uniek is als je vingerafdruk? Bepaalde geuren en herinneringen aan eten kunnen jouw smaak positief beïnvloeden. 

Je neemt een hap en je krijgt meteen een heel blij gevoel. De smaak van jeugdsentiment en nostalgie. Geur en smaak brengen herinneringen met zich mee. Meringues and Cream brengen mij terug naar Engeland. Het huis van mijn opa en oma in The Cotswolds, de mooie rozentuin, gezelligheid en familiemomenten.  

Ik zie mezelf nog staan! Als klein meisje naast mijn omaatje op een krukje. We maakten meringues. Samen splitsten we eieren, klopten de eiwitten op… lepelden het schuim op bakplaten en schoven de meringues de AGA (oven) in. En dan kwam het beste gedeelte… Smullen! Gewoon een meringue in een schaaltje met een flinke schep double cream (dikke slagroom) en soms nog wat verse aardbeien.

Ze waren echt perfect! Knapperig en gekarameliseerd aan de buitenkant en kleverig aan de binnenkant.  

Ik heb de meringues verwerkt in een zomers toetje. Een mix van een trifle en de bekende Eton mess. Een toetje waarbij je bij iedere hap wordt verrast door de verschillende smaken en texturen.  

Dit recept is goed voor 8 toetjes (en wat extra meringues).

Bereidingswijze meringues

 1. Terwijl je de eieren splitst verwarm je de oven op 200°C.  
 2. Doe de kristalsuiker op de diepe met bakpapier beklede bakplaat en zet het 5 minuten in de oven. Ondertussen klop je de eiwitten stijf tot er mooie pieken ontstaan. Als je de kom op zijn kop kan houden zonder dat het eiwit eruit valt dan weet je dat het goed is. 
 3. Neem de suiker uit de oven en draai de oven terug naar 100°C. Voeg de warme suiker beetje bij beetje toe aan het eiwit. Let op! Je zult zien dat de suiker aan de randjes iets bruin is geworden. De bruine suikerkorrels voeg je niet toe. Blijf mixen tot de suiker helemaal is opgenomen en er geen korreltjes meer zichtbaar zijn. 
 4. Vul een spuitzak met het eiwit mengsel en knip de punt van de zak af. Hoe groter het gat des te groter worden de meringues (ik koos voor klein). Spuit de meringues op met bakpapier beklede bakplaten. Plaats ze in de oven en bak ca. 35-40 minuten.  
 5. Om te testen of de meringues klaar zijn kun je er eentje van de bakplaat pakken. Als deze zonder plakken loskomt zijn ze klaar. De grootte van de meringue bepaalt uiteraard ook je baktijd.   

Wil je je meringues een feestelijke look geven? Bestrijk dan de binnenkant van de spuitzak met een beetje kleurstof. Je maakt een paar strepen vanaf halverwege de spuitzak tot aan de punt. Doe dan het eiwit in de spuitzak en spuit de meringues op. De smaak wordt er niet anders door, maar het ziet er wel gezellig uit.

Dit heb je nodig:

 • Bakpapier
 • Bakplaten
 • Diepe bakplaat
 • Spuitzak
 • Mooie glazen

Ingrediënten meringues:

 • 5 eiwitten
 • 300 gram fijne kristalsuiker
 • 2 el poedersuiker
 • Optioneel: kleurstof op waterbasis

Ingrediënten toetjes:

 • Meringues verkruimeld en extra ter garnering  
 • 350 gram frambozen 
 • 450 ml slagroom opgeklopt 
 • 8 plakken cake in blokjes (chocolade cake is ook heel lekker)

Bereidingswijze toetje

 1. Prak de frambozen met een vork tot een grove puree en schep deze luchtig door de opgeklopte slagroom. Voeg de verkruimelde meringues toe en roer voorzichtig door.  
 2. Doe een laagje van het frambozenmengsel op de bodem van de glazen en leg daar een paar blokjes cake op. Herhaal dit nog eens en eindig met een laagje van de frambozenroom. Garneer met wat frambozen en een meringue. Steek er mooie lepels in en serveer direct.

Dit toetje is super makkelijk om te maken. Je kunt de dag van te voren alvast de meringues maken.

Het recept voor de meringues is meer dan je nodig hebt voor de toetjes. Je kunt ze ruim 2 weken bewaren in een afgesloten koektrommel. Heerlijk met aardbeien en slagroom. Of geef ze cadeau in een mooi blikje.

Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Dan kun je kiezen voor kant en klare meringues.

Heel veel plezier met dit recept. Dat je maar mooie en smaakvolle herinneringen mag maken.
Liefs, Fleur